BLOG

A ragasztók legfontosabb tulajdonságai, avagy erre figyelj vásárlásnál

Gorilla Glue
Gorilla Glue
A ragasztók legfontosabb tulajdonságai, avagy erre figyelj vásárlásnál

Ismerős a helyzet, amikor állsz a barkácsáruházban a teniszpálya nagyságú polcfelület előtt, és fogalmad sincs, hogy melyik ragasztót válaszd? Mit nézz rajta, mi a lényeg a sok apró betűből? Itt az ideje, hogy választ kapj erre a kérdésre!


(De ha megengedsz már most egy tippet: Ilyen helyzetben mindig a Gorilla Ragasztót válaszd, abban nem fogsz csalódni!)

 

A ragasztók fontos jellemzői

Szóval melyek azok a tulajdonságok, amelyek segítségével érdemes jellemezni a ragasztókat? Nyilván nem az lesz a lényeg, hogy mikor jött létre a gyártó, amelyik készíti őket… De akkor vajon mi?

Nézzük, melyek a ragasztók azon jellemzői, amelyeket mindig meg kell nézned, ha olyat akarsz választani, ami megfelel az adott célnak!

Felhasználási terület

Bármennyire magától értetődő, sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla. Pedig a felhasználási terület igazán kulcsfontosságú, hiszen ez az az anyag, felszín, amin ténylegesen használni fogod a ragasztót.

Jó eséllyel úgy állsz neki ragasztót venni, hogy tudod, mit fogsz vele ragasztani. Ez tehát azt jelenti, hogy tudod, mi a felhasználási terület. Innen már egyszerű a képlet: meg kell nézned, hogy az adott ragasztóval lehet-e azt az anyagot ragasztani, szerepel-e rajta, hogy használhatod arra az anyagra. 

Röviden: ez az a tulajdonság, ami arról árulkodik, mit ragaszthatsz vele. (Egy gyors és egyszerű példa: a Gorilla általános kontakt ragasztó leírásánál láthatod, hogy alkalmas szinte minden felületre: gumira, üvegre, papírra, fára, kőre, fémre, bőrre, textilre, és így tovább. A felhasználási területe így ennek a ragasztónak igen széles.)

Szorítási idő és kötési idő

Időnként összekeverik az emberek ezt a két fogalmat. Fontos, hogy a szorítási idő és a kötési idő mást jelentenek, másra vonatkoznak! ☝️

A szorítási idő jelzi azt, hogy meddig kell nyomnod a két ragasztandó felületet egymáshoz (azaz, hogy meddig kell erőt kifejtened) ahhoz, hogy minél tökéletesebb ragadás jöjjön létre. (Példa: a Gorilla Super Glue GÉL pillanatragasztón az szerepel, hogy „szorítsa össze a ragasztandó felületeket 30-60 másodpercig”. Ennek a ragasztónak tehát kb. 1 perc a szorítási ideje.)

A kötési idő pedig arról szolgáltat információt, hogy mennyi időbe kerül, amíg a ragasztó teljesen megköt, azaz megszilárdul. Tehát, hogy mikortól használhatod ismét azt, amit megragasztottál, mikortól válik ismét terheletővé. (A Gorilla Sealant Clear átlátszó szilikon tömítő esetében például az van feltüntetve, hogy a teljes kötési idő 24 óra, így ennyi ideig – 1 napig – ne nyúlj hozzá ahhoz, amit ezzel ragasztottál. Bár tegyük hozzá, ez a ragasztó már akár 30 perc után vízálló, tehát ha a mosogatótálcát rögzítettél vele, akkor már engedhetsz vizet a csapból ennyi idő után, csak mondjuk ne állj még neki takarítani.)

Vízállóság és hőállóság

Ezekkel a fogalmakkal már nem szokott gond lenni, hiszen nincs semmilyen csavar a történetben! A vízálló ragasztót száradás után nem fogja tudni lemosni vagy gyengíteni a víz, a hőálló ragasztóra pedig az extrém hideg vagy az extrém meleg sem lesz hatással.

Ezeknek a tulajdonságoknak főleg kültéren (az időjárás viszontagságai miatt) és ipari körülmények között van jelentősége. (Ott van mondjuk a Gorilla Grab Crystal Clear építési ragasztó, ami annyira vízálló, hogy akár víz alatt is képes megkötni, és -40°C-tól, 93°C-ig bírja a strapát.)

A felhasználási terület kulcsfontosságú, hiszen ez az az anyag, felszín, amin ténylegesen használni fogod a ragasztót.

Oldószerállóság és vegyszerállóság

Bizonyos ragasztók nem bírják a vegyi anyagokat. Ezért ha olyan felületet ragasztasz, amit például rendszeresen tisztítószerrel fogsz takarítani, akkor olyan ragasztót kell keresned, ami oldószer és vegyszerálló. Ezen, igazából, nincs mit ragozni.

(Ha ilyet keresel, feltétlen próbáld ki a Gorilla Epoxy kétkomponensű ragasztót! Messzeföldön híres, ahogy állja a sarat, száradás után megmunkálható, polírozható, festhető, csiszolható és fúrható is!)

Kültéri és beltéri ragasztók

Végül, de nem utolsósorban: jó, ha tudod, hogy kültéren vagy beltéren fogod használni a ragasztót. És itt most nem arról van szó, hogy bent szépen megragasztasz valamit, majd szépen kihelyezed a teraszra, mert a lényeg az, hogy hosszú távon bírnia kell a kültéri körülményeket (eső, hó, napsütés, fagy, miegymás). ☀️❄️

Tehát ha olyan tárgyat ragasztasz, amit kint (is) fogsz használni (kerti bútor, locsolócső), akkor ragasztót használj, aminek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy kültéri, vagy hogy időjárásálló. (A Gorilla Tape Ragasztószalag pont ilyen.)Remélem, tudtam segíteni ezzel a bejegyzéssel abban, hogyan is érdemes tájékozódni a ragasztókról! Ide kattintva még többet olvashatsz róluk, itt pedig már be is szerezheted az extra erős Gorilla Ragasztókat a földkerekség legkeményebb munkáihoz!