BLOG

Az extra erős Gorilla Ragasztó titka

Gorilla Glue
Gorilla Glue
Az extra erős Gorilla Ragasztó titka

Tényleg érdemes a földkerekség legkeményebb munkáihoz Gorilla Glue-t használni?

Az extra erős Gorilla Glue ragasztók hiánypótló termékek. Végre egy ragasztó, amelyik tényleg ragaszt! De mit érdemes tudnod úgy általában a ragasztókról ahhoz, hogy felismerd, mitől olyan különleges a Gorilla Ragasztó? És mikor, milyen ragasztó fog tudni kihúzni a csávából? Olvass tovább, és ígérem, választ kapsz a kérdésekre!

 

 

Összedobtam egy kattintható tartalomjegyzéket is, hogy lásd, mi vár Rád. (Nyugi, csak pár sorosak a bekezdések, ne egy regényre számíts.)

 

A ragasztók csoportosítása, avagy hogyan lehet jól kiválasztani a ragasztót?

I. A ragasztók legfontosabb tulajdonságai

II. A legismertebb ragasztó típusok

III. Speciálisabb ragasztófajták

Hétköznapi és nem hétköznapi esetek, amikor ragasztóra van szükség

I. Mindennapos esetek és helyzetek, amikor segít a ragasztó

II. Különleges esetek, amikor nem gondolnád, hogy a ragasztó húz ki a csávából

A tökéletes ragasztás titka: jó minőségű ragasztó és helyes ragasztó használat

I. Gorilla Super Glue pillanatragasztók

II. Gorilla Tape tough&wide extra erős ragasztószalag

III. Gorilla Epoxy gyanta kétkomponensű ragasztó

IV. Gorilla Glue poliuretán ragasztó

Hol juthatsz hozzá a Gorilla Glue termékekhez?

A ragasztók csoportosítása, avagy hogyan lehet jól kiválasztani a ragasztót?

Ahogy a fizika tanárom is mondta mindig: „Ígérem, hamar túl leszünk az unalmas részeken!”. Olyannyira hamar, hogy csak egyetlen általános mondatot írok a ragasztókról: a ragasztók úgynevezett adhézióval (tehát a felületeket összefogásával) és kohézióval (más szóval belső erővel) ragasztják az alapfelületet, és tartják így össze a megragasztott dolgokat.

 

Jó, túl vagyunk rajta, nézzük is meg inkább a ragasztók legfontosabb tulajdonságait!

A ragasztók legfontosabb tulajdonságai

Ne aggódj, ezzel sem húzom sokáig az időt! De fontos tisztában lenni azzal, hogy mik azok a tulajdonságok, amelyek alapján jellemezni lehet az egyes ragasztókat. Ha ezeket tudod, sokkal gyorsabban és jobban fogsz tudni tájékozódni a ragasztók között, hiszen pontosan tudod majd, hogy arra a célra, amire Te keresed épp, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Felhasználási terület

Igazából pofon egyszerű dolgokról van szó. Ha arra vagy kíváncsi, milyen felületet, milyen anyagot tud ragasztani egy ragasztó, akkor lényegében a felhasználási területére vagy kíváncsi. Magyarul, ez a tulajdonság segít, hogy képbe kerülj: mit ragaszthatsz vele. 

Szorítási idő és kötési idő

Néha össze szokták keverni a szorítási idő és a kötési idő fogalmát. Tegyük tisztába, és nem lesz vele többé gond!

A szorítási idő azt az időt jelzi, hogy meddig kell nyomnod (erőt kifejtened) a ragadáshoz. Például, ha azt látod, hogy a szorítási idő 30 másodperc, akkor fél percig kell nyomnod az egyik felületet a másikhoz a ragasztás során.

Ezzel szemben a kötési idő arról árulkodik, hogy mennyi időre van szüksége a ragasztónak ahhoz, hogy megkössön, megszilárduljon. Még konkrétabban: mikortól használhatod azt, amit megragasztottál. Tehát, ha azt írja a csomagolás, hogy a kötési idő 3 óra, akkor a szorítás után ennyi ideig ne nyúlj hozzá ahhoz, amit ragasztottál. 

Vízállóság, hőállóság

Jól gondolod, ez sem lesz nagy ördöngösség! Ha a ragasztóra az van ráírva, hogy vízálló, akkor nem fogja tudni a víz lemosni, gyengíteni. Ez különösen akkor fontos, ha olyasmit ragasztasz, amit a vízben használsz (igen, tudjuk, igazi Sherlock Holmes-féle megállapítások ezek), vagy aminek ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben. 

A hőállóság pedig azt jelzi, hogy milyen hőmérsékletet bír el a ragasztó, tehát, hogy hány °C-ig tudja ugyanazt a kötést produkálni. Az igazán szuper ragasztók akár -30°C-tól, egészen 90°C-ig is bírhatják, de ez azért ritka.

Oldószer- és vegyszerállóság

Vannak ragasztók, amik nem bírják a kemikáliákat, ezen nincs mit szépíteni. Sokat például kicsinál a tisztítószer. 

Tehát, ha például a zuhanyfejet ragasztod (és szoktad a zuhanyt tisztítani, például, vízkőoldóval), akkor olyan ragasztót használj, amelyen ezt látod: „oldószer- és vegyszerálló”.

Kültéri – Beltéri

Ott használom, ahol akarom, nem? Hát, igen, de ha jót akarsz magadnak, azért odafigyelsz arra, hogy a gyártó mit ajánl! Amire azt írják, hogy beltéri, az odakint, az időjárás viszontagságait (eső, hó, fagy, szél, napsütés) nem fogja sokáig bírni.

Ezért, ha a kerti hintát vagy a kerti bútort ragasztod, olyan ragasztót használj, aminek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy kültéri, vagy hogy időjárásálló.

A legismertebb ragasztó típusok

Ugye, hogy nem is volt olyan vészes az előző bekezdés…? Viszont, remélem, hogy hasznos volt! 

Igyekszem a továbbiakban is ilyen hasznos maradni! Ha még nem veszítetted el az érdeklődésed, és érdekel, hogy milyen ragasztófajtákat, milyen ragasztó típusokat tudunk megkülönböztetni, akkor olvass tovább! Röviden bemutatom őket!

Pillanatragasztók

A pillanatragasztók erős, gyorsan kötő ragasztók. Nedvesség hatására, egy kémiai reakciónak köszönhetően alakítanak ki erős kötést. A kötés rendkívül gyorsan megvalósul, ezért a pillanatragasztókkal nagyon óvatosan kell bánni: könnyen ráragad a bőrre, ha pedig szembe kerül, alapos meleg vizes öblítés után azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Az ijesztgetés után egy kis fun fact! A második világháború alatt célzókészülékek készítésére alkalmas műanyagot próbáltak előállítani, amikor véletlenül felfedezték a pillanatragasztók alapját jelentő vegyületet. Tehát ha egy második világháború előtt játszódó filmben azt látod, hogy valaki pillanatragasztót használ, tudhatod, hogy a film készítői nem olyan jártasak a témában, mint Te!

Általános ragasztók

Általános ragasztónak azokat hívjuk, amivel jó eséllyel Te is ügyetlenkedtél az iskolában a technika órákon. Egy sima ragasztó, amivel a tízóraid odaragasztottad véletlen az iskolapadhoz, a padtársad haját meg a füzetedhez. Miközben a kis faházad még mindig darabokban állt…

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy az általános ragasztó semmire sem jó, csak azt, hogy biztosan találkoztál már vele. De ne hagyd, hogy a rossz tapasztalataid meghatározzák a róla alkotott véleményed!

Szilikonok

Biztosan Neked is beugrik valami, ha azt olvasod vagy hallod, hogy szilikon”. Ez nem véletlen, a szilikon egy gyűjtőnév: ugyanúgy használjuk az elnevezést tömítésre, szépségipari megoldásokra, vagy épp a ragasztó anyagra.

Az általános célra használatos szilikon ragasztók megszilárdulva rugalmas gumis anyaggá válnak. Megkötött állapotban igen ellenállóak. Alkalmazásuk széles körben elterjedt a háztartásokban és ipari területeken is. Használják akvárium ragasztásához, üvegek tokba való rögzítéséhez, csövek illesztéséhez, tömítések ragasztásához és rések, hézagok kitöltésére is.

Ragasztószalag és csomagolószalag

Biztosan nem kell bemutatnom Neked a ragasztó- és csomagolószalagokat. Minden dobozba csomagolásnál, költözésnél találkozol vele, imádod a jellegzetes hangját, amit akkor ad, amikor elválasztod a tekercstől. Azt meg utálod, hogy mire a 3. emeletről leérsz a dobozzal, már ki is nyílt a doboz teteje, mert elengedte a ragasztószalag. Dehát hogyan is várhattad el tőle, hogy sokáig ragadni fog, ha a fogaddal el tudtad tépni…?

Nyugi, van belőle jó minőségű is, amit inkább meg se próbálj ketté harapni, mert otthagyod a fogad – szó szerint!

Gyurmaragasztó 

A gyurmaragasztó az, amelyik olyan, mint a gyurma, csak jól ragad. Tehát formázható, rugalmas és nem szárad ki. Ez az, amivel a falra ragasztottad a gyerekszobádban a posztert. Könnyű tárgyakat tudsz vele akár függőleges felületre is rögzíteni.

Speciálisabb ragasztófajták

Amiket eddig bemutattam, azokat jó eséllyel mind ismerted, maximum csak felelevenítettük a tudást és az emlékeket.

Úgyhogy jöjjön most még pár ragasztó típus, amelyekkel viszont nem biztos, hogy találkoztál már.

Kétkomponensű ragasztók

A kétkomponensű” kifejezés ragasztók esetében nem jelent mást, mint hogy a ragasztáshoz használt anyaghoz még más anyagot is kell adagolni, mert így fog létrejönni a szilárd kötés. Általában az epoxy gyanta az, ami segíti a kötést. 

Ez egy komolyabb ragasztó, figyelni kell a komponensek egyenlő arányú adagolására. Ezt általában az adagoló fecskendő segíti.

Faragasztók

A faragasztók fa anyag ragasztására lettek megalkotva. Igen, van ilyen ragasztó, amit kifejezetten ezért és így találtak ki. 

Nem azt mondjuk, hogy ha netán kivágtad nagyanyád kedvenc diófáját, akkor faragasztóval vissza is ragaszthatod, de fából készült bútorok javítására például kitűnő választás.

Poliuretán ragasztók

A poliuretánok (rövidítve PU vagy PUR) di- és poliizocianát, valamint di- és poliol egységek poliaddíciójával, másnéven… áh, mindegy, hagyjuk inkább! A lényeg, hogy ez egy bizonyos műanyag, amiből többek között ragasztót is előállítanak.

A poliuretán ragasztók megdöbbentően tartós kötést biztosítanak. Olyan erős, hogy száradás után megmunkálhatóvá válik: csiszolhatod, festheted, nem lesz vele gond!

Foltozó, tömítő szalagok

Ez tipikusan az az eset, amit nem fogsz elhinni, amíg ki nem próbálod! Lényegében vízálló ragasztószalagról beszélünk. 

Vagy, ha teleshopos módon akarjuk kifejezni:

Lyukas eresz? Váratlan csőtörés? Kiszakadt sátor? Megrepedt vödör? Szupererős, rugalmas, vízálló, foltozó, tömítő ragasztószalag a megoldás!

Bármilyen alakú felület javítására alkalmazható hideg, meleg, száraz vagy nedves felületen egyaránt. Még víz alatt is! Nem hiszed, igaz? Kattints ide, és nézd meg a saját szemeddel! De akár rendelhetsz is egyet, hogy testközelből megtapasztald a zsenialitását!

Építési ragasztók

Számtalan esetben kiváltja a hegesztést, forrasztást, szegecselést a ragasztóhasználat. Ipari kötési módszerként az építési ragasztók kitűnően megállják a helyüket, a barkács készlet felét helyettesíteni tudják.   

Gyakran ablakpárkányt vagy küszöböt ragasztanak vele, vagy épp dekorelemeket rögzítenek segítségével a falra.

 

Hétköznapi és nem hétköznapi esetek, amikor ragasztóra van szükség 

Biztosan Te is ismered a jó öreg szög+szigetelőszalag megoldást. Számtalan helyen lehet találkozni ezzel a rendkívül ötletes (?) javítási technikával. Amilyen ismert és kézenfekvő szöget és/vagy ragasztószalagot használni, ha valami eltört, elszakadt vagy elrepedt, olyannyira értelmetlen is. A lelked mélyén Te is tudod, hogy egyáltalán nem oldja meg tartósan a problémát.

Mindennapos esetek és helyzetek, amikor segít a ragasztó

A jó hír az, hogy nem jársz azonban teljesen tévúton. Már ami a ragasztó használatát illeti. Számtalan olyan eset van, amikor valóban ragasztó fog Neked segíteni.

Letört a bögre füle

Velem egyszer előfordult, hogy egy bögre teával a házból az udvarra kilépve, egyik pillanatról a másikra már csak a bögre füle volt a kezemben. A gyerekek arra szálló labdája magával sodorta a bögre többi részét. Szerencsére puhára esett, így egyben maradt, csak épp a füle nélkül. 

Mivel a kedvenc bögrémről volt szó, nem ismertem lehetetlent, addig nem nyugodtam, amíg nem találtam egy olyan ragasztót, amelynek segítségével újra egyesíthettem a bögrét és a fülét.

Veled fordult már elő ilyesmi?

Kezedben maradt a hűtőszekrény fogantyúja

Vagy megtörtént már Veled az, hogy valami a kezedben maradt, aminek nem kellett volna? (És most nem arra gondolok, hogy „véletlen” lenyúltad a tesód csokiját.) Például a szekrény fogója? Vagy a hűtő fogantyúja? 

Kínos! Ha a saját hűtődről van szó, akkor azért, ha meg valaki máséról, akkor meg azért! De ha tudod, hogy hogyan és mivel lehet jól visszaragasztani a fogót a helyére, akkor rögtön kezelni is tudod a zavarbaejtő helyzetet!

Régi képkeret újrahasznosítása

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy barkácsolás, bütykölés közben is milyen jól jön, ha van kéznél jó minőségű ragasztó. 

Biztosan Te is ismersz olyan embert (az is lehet, hogy éppen Te vagy ilyen), aki semmit nem dob ki, hiszen „jó lehet az még valamire”. A helyzet az, hogy ez valóban így van! Kreativitás és megfelelő eszközök kérdése az egész. Egy régi képkeretet például remekül újra lehet hasznosítani, ahogy azt ebben a videóban is láthatod!

Különleges esetek, amikor nem gondolnád, hogy a ragasztó húz ki a csávából

Oké, tudom, eddig nem mondtam semmi újat! De ha most tovább olvasol, akkor biztos, hogy fogok tudni Neked olyasmit mutatni, amilyet még nem láttál!

Strandolás: gumimatrac foltozása, strandjátékok javítása

Találós kérdés: Mi az? Rögtön ideges leszel vagy megijedsz ha sziszegni kezd. Nem, nem a kígyó! A gumimatrac, a gumicsónak, az úszógumi vagy a strandlabda a helyes megfejtés. 

Te is tudod, mennyire bosszantó, ha eresztenek ezek a strandjátékok (főleg, ha már a nyaralás első napján). Még csak most vetted meg, a parton kétszer annyiba kerül, meg különben is, ennek van a legjobb színe!

Hát, ha hiszed, ha nem, van olyan vízálló (és UV-álló) ragasztó, ami ilyenkor is segíteni tud! Egy nagyon erős, tömítésre gyártott ragasztószalagról beszélek, ami még a víz alatt is működik. Minden vízzel kapcsolatos probléma esetén ezt kell elővenni. A karúszó vagy a hatalmas, színes unikornis megmenekült, és mivel vízálló a ragasztó, amivel foltoztál, már használhatod is őket tovább!

Dekoráció készítés, kézműveskedés

Biztosan Neked is lapul otthon a fiókban egy ragasztópisztoly. Ugye? 

Olyankor szoktad elővenni, amikor a halloweeni, esetleg a karácsonyi dekorációt készíted. Meghúzod a ravaszt”, és elkezd mindenfelé folyni a ragasztó. Rácsöppen a kezedre, elég kellemetlen, hiszen nagyon forró. Már mindenhol van ragasztó, csak ott nem, ahol kellene, hogy legyen. 

Na, hát mi nem is a ragasztópisztolyra gondoltunk, mikor azt mondtuk, hogy a ragasztó számtalan különleges esetben a segítségedre lehet! Sokkal inkább egy olyan ragasztóra, amivel nem kell annyit maszatolni, mégis szuperül működik (értsd: ragad).

Fúrás, csavarozás, szögelés helyett

Nem lenne teljes a kép, ha a klasszikus otthoni munkálatokat kihagynánk a sorból. Persze, azért ezen is csavarunk egyet! Illetve, pont, hogy nem csavarunk! Hiszen ez a lényeg: felejtsd el a csavarhúzót, a fúrógépet, valamint a szöget és a kalapácsot!

Van, amikor elég egy ragasztó!

Például, ha van egy szuper kétoldalas ragasztószalagod, nem kell külön barkácsolós misét szentelni a házszám felhelyezésének. Ha pedig építési ragasztód (is) van, akkor a függönykarnis rögzítése, a gipszkarton ragasztása vagy a parketta szegélylécének stabilizálása is gyerekjáték lesz!

Vagy utálsz hegeszteni? Nem baj, nem is kell: nézd meg ide kattintva, hogy mit használhatsz helyette!

A tökéletes ragasztás titka: jó minőségű ragasztó és helyes ragasztó használat

Elérkeztünk a lényeghez, az eddigiekből levonható tanulsághoz! 

 

Rengeteg (de tényleg rengeteg) olyan eset van, amikor csak egy jó minőségű, az adott célra kifejlesztett ragasztóra van szükség, semmi másra. Sajnos az is igaz viszont, hogy rengeteg rossz minőségű, gyenge ragasztóval találkozni.

Én, a Gorilla Glue ragasztókat a földkerekség legkeményebb munkáihoz ajánlom! De éppen azért, mert tudom, hogy ha eddig csupa rossz ragasztóval próbálkoztál, akkor a földkerekség legkeményebb munkájának ítéled meg azt, amivel szemben állsz. A valóságban, azonban, ha egy erős és megbízható ragasztót használsz, akkor nincs mitől tartanod!

 

A Gorilla Glue ragasztók rendkívül erősen ragasztanak. Olyan erősek, mint a gorilla, ezért is ez a termékcsalád neve. 

Többféle, különböző terméket kínál a Gorilla Glue, melyek közül az igényeknek, céloknak megfelelően kiválaszthatod, melyikre van szükséged. A termékpaletta széles: általános ragasztóktól kezdve, ragasztószalagokon és pillanatragasztókon át, speciális igényeket kielégítő ragasztókig mindent megtalálsz köztük. Szinte bármilyen ház körüli javítási, felújítási, barkácsolási teendő során hasznukat veheted.

 

Zárásként nézzünk meg közülük párat kicsit részletesebben!

Gorilla Super Glue pillanatragasztók

Nem csak üres duma, hogy a Gorilla Glue ragasztók mások, mint a többi ragasztó. Tényleg mások! A Gorilla Super Glue pillanatragasztók például egyedülálló módon apró gumirészecskéket tartalmaznak. Hogy miért van erre szükség? Hát azért, hogy a nagyobb szilárdságot és a töréssel szembeni ellenállást biztosítani tudják! A gumirészecskéknek köszönhetően rugalmas kötés jön létre, ami általában nem jellemző a pillanatragasztókra. Egész egyszerűen az Impacht-Tough formula gumirészecskéi ütésállóvá teszik a Gorilla pillanatragasztót. 

Próbáld ki Te is, ha nem hiszed!

 

És van itt még valami, ami egyedülállóvá teszi a Gorilla pillanatragasztókat! Ez pedig nem más, mint a beszáradásmentes kupak. 

„Ilyen nincs, ez lehetetlen!” futott most végig az agyadon, igaz?

De van! Ezt pedig nem más garantálja, mint a kupakban elhelyezett fém tűhegy, amely meggátolja a ragasztó eldugulását.

Ha Nekem nem hiszed el, hogy milyen erős, akkor higgy a szemednek, és nézd meg ezt a videót!

Gorilla Tape tough&wide extra erős ragasztószalag

Ha nem szeretnéd, hogy a fűnyíró lyukas fűgyűjtő tartályából a fű ezerfelé szálljon, akkor muszáj leszel megragasztani azt. Vagy újat is vehetsz, lelked rajta, én nem akarok beleszólni… Vagy mégis?

De inkább beleszólok! Ezért szeretném javasolni Neked, hogy használd a Gorilla Tape tough&wide extra erős ragasztószalagot! 

 

Van néhány jól látható tulajdonsága, amely megkülönbözteti őt a többi ragasztószalagtól. Például, a hagyományos ragasztószalagokat eredetileg sima felületek ragasztására alkották meg. Ám tudjuk, hogy nem sok tárgy rendelkezik ilyen tulajdonságokkal. A Gorilla Tape viszont az egyenetlen, durva felületekre lett kifejlesztve, így stabilan megragad tulajdonképpen bármin.

Extrém erejét három rétege biztosítja:

  • az erős, időjárásálló bevonat
  • a masszív, megerősített hálós szerkezet
  • és az extra vastagságú hátlap.

 

Brutálisan erős, nézd csak meg ide kattintva!

Gorilla Epoxy gyanta kétkomponensű ragasztó

Takáts Vazul egy közepesen híres színész (értsd: senki sem ismeri), többnyire horror filmekben szerepel. Általában ő alakítja a baltás gyilkost. 

A Reszketés és félelem – Nincsen nálam élelem című film forgatásán különös dolog történt vele. Mikor a magasba emelve meglendítette baltáját, a balta feje lerepült és messzire szállt. Szerencsére senkinek nem esett semmi baja. 

Vazul viszont egy dolgot megtanult. Azóta minden forgatásra visz magával Gorilla Epoxy Gyanta Kétkomponensű ragasztót. Hogy miért? Mert ezzel a ragasztóval akár a balta feje is biztonságosan visszaragasztható.

Gorilla Glue poliuretán ragasztó

Egy rég elfeledett legenda szerint, állítólag az Excaliburt, Artúr király kardját azért nem lehetett kihúzni sokáig a kőből, mert a Gorilla Glue poliuretán ragasztójával volt beleragasztva a sziklába.

A ragasztó elképesztően tartós kötést biztosított, nem volt érzékeny a hőmérséklet-ingadozásra, és teljesen kitöltötte a rést. Csak isteni segítséggel volt képes Artúr király kihúzni a kardot.

Hol juthatsz hozzá a Gorilla Glue termékekhez?

Nem akarom tovább szaporítani a szót és rabolni az idődet. Túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz ragasztók miatt bosszankodjunk. Ezért használj inkább Gorilla Glue termékeket, és a földkerekség legkeményebb munkáit is játszi könnyedséggel fogod elvégezni!

 

Számtalan áruházban megtalálhatod őket, de a gorillaragaszto.hu weboldalon is megrendelhetőek! Ahogy Neked kényelmes!

Az ország legjobb háztartásaiban és barkácsládáiban már van Gorilla Glue ragasztó! Te se maradj ki a sorból!

 

Ha használható és inspiráló ragasztót keresel, hogy élmény legyen minden javítási és kivitelezési meló, mindig jusson eszedbe egy főemlős: A GORILLA!