BLOG

A műanyag ragasztása: megmutatjuk, hogy csináld Gorilla epoxy-val

Gorilla Glue
Gorilla Glue
A műanyag ragasztása: megmutatjuk, hogy csináld Gorilla epoxy-val

A műanyag ragasztása a polipropilén jellemzői miatt elég nehéz. Nem csoda, hogy a legtöbben ezzel a problémával fordultok hozzánk. Ezért meg is adjuk nektek a választ: a cikkből megtudod, hogyan kezdj neki a műanyag felületek ragasztásához, nem titok, hogy a Gorilla Epoxy ragasztót javasoljuk a feladatra.

Műanyag ragasztása: mit kell róla tudni? 

A műanyagot a 20. század közepén fedezték fel, azóta folyamatosan gyártják. Persze, hiszen nagyon könnyen kezelhető, formázható anyag, rengeteg mindent lehet belőle előállítani. Ezt tudjuk mindnyájan, hiszen csak elég szétnéznünk magunk körül, és máris egy csomó polipropilénből készült tárgyat találunk.

 

Azonban ennek az anyagnak hátrányai is vannak. Egyszerűen nagyon nehéz normálisan megragasztani. Ennek kémiai okai vannak. A polipropilén kötés ugyanis egy eléggé bonyolult folyamat. A műanyagnak komoly hátránya a rendkívül alacsony sűrűsége, és az ebből adódó alacsony felületi feszültsége. Az alacsony felületi energia és a rossz nedvesíthetőség az oka annak, hogy olyan nehéz megragasztani a polipropilént.

A rossz nedvesíthetőség alatt egyszerűen azt értjük, hogy a folyadékok egyszerűen elfolynak a műanyag felületén, ahogy a hígabb ragasztók is.

Szerencsére azért van megoldás, van mód arra, hogy a polipropilént ragaszthassuk. Mutatjuk is, hogy milyen ragasztókról van szó.

Műanyag ragasztása kétkomponensű ragasztóval

A kétkomponensű ragasztók reaktív ragasztókként is ismertek. Ezek az epoxigyanta, poliuretán vagy metil-metakrilát alapú ragasztók nagyon jól működnek. Ez annak köszönhető, hogy két összetevőjük van. Az epoxigyanta ragasztóknál például a gyanta és az edző.

Nézzük, mit kell tudni a kétkomponensű ragasztókról:

  • A kétkomponensű ragasztók esetében mindkét összetevő aránya előre meg van határozva. A komponensek kémiai reakcióba lépnek egymással, de ahhoz, hogy a kötés ideális legyen, például kellően megkeményedjen majd a ragasztó, fontos az arány. 
  • A kétkomponensű epoxy gyanta ragasztók oldószermentesek. 
  • Nagyobb felületek ragasztására kifejezetten az epoxy gyantra ragasztókat ajánljuk.
  • Gyors kötési idő jellemzi ezeket a ragasztókat.
  • Számos különböző anyaghoz köthető egymáshoz és egymáshoz.

Tehát a műanyag ragasztására, sőt, a  nagy műanyagfelületek összeragasztására kifejezetten ajánljuk!

A Gorilla Epoxy gyanta

Ez a kétkomponensű, uretán alapú ragasztó kötőanyagként és hézagkitöltőként is funkcionál. Igazából ez a legnagyobb erőssége. Ráadásul erős és tartós kötést hagy maga után, műanyag felületen is. 

A Gorilla Epoxy gyanta a műanyag ragasztása során is elképesztően hatékony. Mert vízálló, és nagy szilárdságú, extrém erős és ráadásul gyors száradású. Gyorsan,  5 percen belül köt és  90 perc elteltével a ragasztott tárgy már kezelhetővé is válik. 

Az Impact-Tough Formula- hibrid technológia javítja a rugalmasságot. Fontos még tudni róla, hogy hőálló: -23°C-tól 82°C-ig, és extrém időjárásálló.

 

Hogyan használd?

A fecskendő formátuma egyszerű 1:1 keverési arányt tesz lehetővé, és egy visszazárható fedéllel rendelkezik, amely megakadályozza a termék kiszáradását vagy kiszivárgását. Tehát több alkalommal tudod használni a Gorilla Epoxy-t. 

A műanyag ragasztása során először is keverd össze alaposan a két komponenst a mellékelt keverőtálcán egy pálcikával. Ezután 5 perced van dolgozni a ragasztóval, mielőtt az megköt. A végső felület kemény, tartós kristálytiszta kötést mutat, amely a végtelenségig tart.

Gorilla Superglue: amikor a pillanatragasztó a megoldás

Ha viszont nagyon kicsi a ragasztandó felület, és inkább precizitásra van szükség, akkor inkább a Gorilla Superglue szupererős pillanatragasztót javasoljuk. Műanyag ragasztása közben sem fog csalódást okozni, főleg azért nem, mert gumirészecskéket tartalmaz, és így nem rideg, hanem rugalmas kötés jön létre.

 

Tehát műanyag ragasztására a két komponensű Gorilla Epoxy gyantát, vagy precízebb munkákra a Gorilla Superglue pillanatragasztót ajánljuk! Ha elbizonytalanodnál, hogy mikor melyik ragasztóra lehet szükséged, ez az útmutató segíthet.

Addig is a Gorilla ereje legyen veled!