BLOG

Mi az a poliuretán?

Gorilla Glue
Gorilla Glue
Mi az a poliuretán?

Ha nem kötődik a munkádhoz vagy a hobbidhoz, akkor poliuretánnal valószínűleg kémia órán találkoztál utoljára az iskolában. Emlékszel, hogy mi ez az anyag? Mire lehet például használni? Hogyan kötődik a ragasztókhoz? Ebből a rövid bejegyzésből minden kérdésre választ kapsz! (De nem titok, hogy szó lesz a Gorilla Glue poliuretán ragasztóról is!)

A poliuretán

A poliuretán (vagy röviden: PU) bizonyos típusú műanyagok gyűjtőneve, amelynek elemeit úgynevezett uretán (vagy másnéven: karbamát) kötések kapcsolják össze. Egy sokoldalú polimer anyagról van szó, amelyet kőolaj alapon állítanak elő. 

A különböző poliuretánok tulajdonságai sokfélék lehetnek, ezáltal pedig felhasználásuk is szerteágazó. Van példa építőipari felhasználásra, és járműgyártásban, bútorgyártásban is találkozni vele habok, bevonatok, ragasztók formájában.

Köszönhető ez annak, hogy a poliuretánok szilárd, könnyű, rugalmas, ellenálló és hőszigetelő tulajdonságainak köszönhetően sokféle alkalmazásra nyílik lehetőség. A használhatóság módja attól is függ, hogyan lett az adott poliuretán előállítva. A poliuretán hab például kitűnő hőszigetelő. A keményebb változat gépek, elektronikai eszközök burkolata lehet, rugalmas formában pedig jellemzően cipők talpának kialakításához használják többek között.

Gorilla Glue Original poliuretán ragasztó

A poliuretán kitűnő alapanyaga ragasztóknak is. Elképesztően erős ragasztást lehet megvalósítani vele, kifejezetten tartós kötést érhetsz el, ha poliuretán ragasztót használsz. A Gorilla Glue poliuretán ragasztó például olyan anyagokat is megragaszt, amelyeket más ragasztóval szinte esélytelen ragasztani. Fém, kő, fa, kerámia, műanyag és üveg is ragasztható vele, így kitűnő választás DIY barkácsoláshoz és apróbb hibák javításához is a háztartásban és a kerben.

100%-os vízállóságának és hőállóságának köszönhetően extrém körülmények között is bírja a strapát. Sőt, száradás után minden további nélkül megmunkálható: csiszolhatod, festheted, mintha nem is ragasztott felületről lenne szó.

A Gorilla Glue poliuretán ragasztó olyan anyagokat is megragaszt, amelyeket más ragasztóval szinte esélytelen ragasztani.

A Gorilla Glue poliuretán ragasztó használata

Ha Gorilla Glue poliuretán ragasztót használsz, mindig ügyelj rá, hogy a ragasztandó felület tiszta és pormentes legyen. Ha nagyon sima felületről van szó, akkor érdemes lehet érdesíteni a felszínt a jobb kötés érdekében. 

Ragasztás során mindig használj kesztyűt! A csomagolásban is találsz kesztyűt, hogy semmi ne álljon a biztonságos ragasztás útjába!

Fontos tudni, hogy a poliuretán ragasztó nedvesség hatására aktiválódik. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a kötéshez nem szükséges levegő, így akár víz alatt is használhatod! Másrészt pedig: a ragasztandó felületet enyhén be kell nedvesítened vízzel. De arra figyelj, hogy ne áztasd el a felületet!

Érdemes mindkét felületre vékony réteg ragasztót kenni a minél erősebb ragasztás érdekében! Ne ess túlzásba a mennyiséget illetően, kötés során ugyanis a PU ragasztó térfogata háromszorosára, négyszeresére dagad. Ennek köszönhetően a felhasználása kifejezetten gazdaságos, és használhatod rések, repedések kitöltésére is.

Miután felvitted a vékony réteget a két felületre, szorítsd össze őket, majd néhány óráig hagyd zavartalanul. Összeszorítóval vagy nehéz tárgyakkal tartsd össze őket ez idő alatt! Ha könnyű tárgyat ragasztasz, használhatsz gumiszalagot is! A teljes kötési idő 24 óra: egy nap után már tökéletesen megkötött a ragasztó, és akár már meg is munkálhatod. Ha úgy érzed, már csak a Gorilla Glue poliuretán ragasztó segíthet rajtad, akkor ide kattintva már rendelhetsz is belőle! Ha tartós, strapabíró kötés a cél, akkor nem kérdés, hogy erre van szükséged!

Tetszett a bejegyzés? Akkor lájkold Facebook oldalunkat is, hogy ne maradj a következő informatív, szuper cikkről sem!